Terapevtska RLD | Beladonna
January 10, 2019

Terapevtska RLD

Izvaja se po tehniki dr. Vodder. Učinke te tehnike pri tovrstnih primerih potrjujejo mnoge klinične raziskave (glej na koncu članka).

HITREJŠE IN BOLJŠE OKREVANJE

Ran po poškodbi ali operaciji.

Predelov po lepotnih operacijah.

Zvinov, zlomov, izpahov, poškodbah mišičja.

Športnih poškodb (natrgane mišice, kite, boleče mišice).

Migren, bolečine v sklepih, obolelega živčevja.

Po ročni limfni drenaži (RLD) poškodovanega predela se:

  • Izboljša splošno počutje
  • Čuti se razbremenjenost in olajšanje predela
  • Izboljša živčevje in gibljivost obolelega predela

ROČNA LIMFNA DRENAŽA (RLD)

Namen drenaže je obnoviti limfni sistem poškodovanih predelov, da se lahko rane hitreje in boljše zacelijo. RLD se lahko izvaja takoj po operacijah, še pred klasično fizioterapijo, tako je predel še hitreje in bolje pripravljen na klasično fizioterapijo.

Pri RLD z nežnimi potegi in pritiski kože v smeri limfnega sistema pospešimo limfni sistem, kateri je v primeru poškodbe prizadet. Zaželena je tudi, ko so kakršnekoli masaže prepovedane (npr. pri obolenju živčevja).

OTEKLINA, BOLEČINA, MODRICE

So znak, da je limfni sistem na tem predelu prekinjen. Z RLD lahko uspešno in hitro pomagamo spojiti limfni obtok in pospešimo celjenje. Zato drenaža odpravlja otekline in modrice ter lajša bolečine.

RLD PRI REKREATIVCIH ALI INTENZIVNIH ŠPORTNIKIH

Ker je ročna limfna drenaža (RLD) metoda fizioterapije je nepogrešljiva pri športnikih. Preveri izkušnje znanih športnikov. Pogosti intenzivni treningi povzročijo mikro poškodbe v tkivu (mišicah, skletu, vezivnem tkivu…) in morebitne zastoje limfnega sistema. Z RLD se zastoji odpravijo, mikro poškodbe pa zelo hitro zacelijo.

  • RLD takoj po izvedbi zmanjša bolečino v mišicah,
  • Poveča pretočnost telesa in potenje,
  • Telo je lažje in bolj sproščeno,
  • 2x hitreje celi poškodbe – skrajša čas regeneracije.

RLD omogoči intenzivnejše in lažje treninge/tekme kar vpliva na boljšo izvedbo treninga ali tekme. Več o tem…

AMPUTACIJA

Poškodovanec z amputacijo členka je koristil terapije RLD vsak teden mesec in pol. Rana se je celila hitreje in počutil se je mnogo bolje po vsaki izvedbi. Po drenaži se opazi izjemen napredek; oteklina se je bistveno zmanjšala, barva prstov je postala normalna, čutiti je bilo malo mravljinčenja, vendar na koncu prijetno lahkotnost. 

PO OPERACIJI

PO OPERACIJI KLJUČNICE: Slika prikazuje celjenje ključnice po operaciji. Rana po 5 terapijah se hitreje celi, stranka je po vsaki RLD občutila lažjo gibljivost rame, ščemenje predela in olajšanje. Oteklina in rdečica sta se vidno zmanjšali. Po petih RLD je stranka začela čutiti določene pritiske okoli rane (npr. naramnice) katere prej ni čutila.

PO OPERACIJI KOLENA:

Opis zdravstvenega delavca po 3 terapijah kolena je sledeč:

Pred RLD: Po rekonstrukciji sprednje križne vezi še vedno prisotna oteklina, čutim rahel upor ob krčenju kolena, sicer brez večjih bolečin. Pri hoji rahlo šepam, fleksija – upogib kolena in ekstenzija – iztezanje kolena je rahlo motena.

Po 1 tednu RLD: Po rekonstrukciji sprednje križne vezi čutim minimalno oteklino, brez upora ob krčenju kolena, ter brez bolečin. Pri hoji ne šepam več. Veliko lajžje upogibam in iztezam koleno.

ZVINI, IZPAHI, BOLEČINE

Slika prikazuje učinek RLD pri blagem zvinu gležnja. Po eni 20 min terapiji se že opazi zmanjšanje otekline in bolečine. Čuti se razbremenjenost predela in olajšanje.

Terapije izvajamo na Smrekarjevi 1 v Celju. Za info in naročila smo dosegljivi na 070/428-000 ali na beladonna.bioresonanca@gmail.com

Strokovni članki o pozitivnih učinkih RLD po poškodbah, operacijah in pri bolečinah: