Terapevtska RLD | Beladonna
January 10, 2019

Terapevtska RLD

Izvaja se po tehniki dr. Vodder. Učinke te tehnike pri tovrstnih primerih potrjujejo mnoge klinične raziskave (glej na koncu članka).

HITREJŠE IN LEPŠE OKREVANJE

Ran po poškodbi ali operaciji.

Predelov po lepotnih operacijah.

Zvinov, zlomov, izpahov, poškodbah mišičja.

Športnih poškodb (natrgane mišice, kite, boleče mišice).

Migren, bolečine v sklepih, obolelega živčevja.

Po ročni limfni drenaži (RLD) poškodovanega predela se:

  • Izboljša splošno počutje
  • Čuti razbremenjenost in olajšanje predela
  • Izboljša živčevje in gibljivost obolelega predela

ROČNA LIMFNA DRENAŽA (RLD)

Namen drenaže je obnoviti limfni sistem poškodovanih predelov, da se lahko rane hitreje in lepše zacelijo. RLD se lahko izvaja takoj po operacijah, tako je predel še hitreje pripravljen na klasično fizioterapijo.

Pri RLD z nežnimi potegi in pritiski kože v smeri limfnega sistema pospešimo limfni sistem, kateri je v primeru poškodbe prizadet. Zaželena je tudi, ko so kakršnekoli masaže prepovedane (npr. obolenje živčevja).

OTEKLINA, BOLEČINA, MODRICE

So znak, da je limfni sistem na tem predelu prekinjen. Z RLD lahko uspešno in hitro pomagamo spojiti limfni obtok in pospešiti celjenje. Zato drenaža odpravlja otekline in modrice ter lajša bolečine.

RLD PRI REKREATIVCIH ALI INTENZIVNIH ŠPORTNIKIH

Ker je ročna limfna drenaža (RLD) metoda fizioterapije je nepogrešljiva pri športnikih. Pogosti intenzivni treningi povzročijo mikro poškodbe v tkivu (mišicah, skletu, vezivnem tkivu…) in morebitne zastoje limfnega sistema. Z RLD se zastoji odpravijo, mikro poškodbe pa zelo hitro zacelijo.

  • RLD takoj po izvedbi zmanjša bolečino v mišicah,
  • poveča pretočnost telesa in potenje,
  • telo je lažje in bolj sproščeno,
  • 2x hitreje celi poškodbe – skrajša čas regeneracije.

RLD omogoči intenzivnejše in lažje treninge/tekme kar vpliva na boljšo izvedbo treninga ali tekme. Več o tem…

AMPUTACIJA

Poškodovanec z amputacijo členka je koristil RLD vsak teden mesec in pol. Rana se je celila hitreje in počutil se je mnogo bolje po vsaki izvedbi. Po drenaži se opazi izjemen napredek; oteklina se je bistveno zmanjšala, barva prstov je postala normalna, čutiti je bilo malo mravljinčenja, vendar na koncu prijetno lahkotnost. 

PO OPERACIJI

PO OPERACIJI KLJUČNICE: Slika prikazuje celjenje ključnice po operaciji. Rana se hitreje celi, stranka je po vsaki RLD občutila lažjo gibljivost rame, ščemenje predela in olajšanje. Oteklina in rdečica sta se vidno zmanjšali. Po petih RLD je stranka začela čutiti določene pritiske okoli rane (npr. naramnice) katere prej ni čutila.

PO OPERACIJI KOLENA: Opis zdravstvenega delavca je sledeč:

Pred RLD: Po rekonstrukciji sprednje križne vezi še vedno prisotna oteklina, čuti se rehel upor ob krčenju kolena, sicer brez večjih bolečin. Pri hoji rahlo šepa, fleksija je 120 procentna, ekstenzija -10 procentna.

Po 1 tednu RLD: Po rekonstrukciji sprednje križne vezi je oteklina manjša oz minimalna, brez upora ob krčenju kolena, ter brez bolečin. Pri hoji ne šepa več, fleksija 125 procentna, ekstenzija -5 procentna.

ZVINI, IZPAHI, BOLEČINE

Slika prikazuje učinek RLD pri blagem zvinu gležnja. Po 20min drenaži se že opazi zmanjšanje otekline in bolečine. Čuti se razbremenjenost predela in olajšanje.

INFO IN NAROČILA: 

070/428-000 

beladonna.bioresonanca@gmail.com

Strokovni članki o pozitivnih učinkih RLD po poškodbah, operacijah in pri bolečinah: