Lasersko odstranjevanje kapilar | Beladonna
January 11, 2017

Lasersko odstranjevanje kapilar

Kako deluje lasersko zdravljenje kapilar?

Laser ustvari žarek koncentrirane svetlobe visoke energije, ki se med postopkom prenese na kožo in skozi njo ter deluje na tarčne kromofore, to so snovi, ki absorbirajo svetlobo določene barve. Tarča laserskega odstranjevanja žilic je hemoglobin, ki se nahaja v rdečih krvničkah in absorbira laserski žarek rumeno-zelene barve. Laserska svetlobna energija povzroči v razširjeni žilici termokoagulacijo, kar pomeni, da pride do uničenja krvnih elementov in žilne stene. Takšna uničena žilica v nekaj tednih izgine, saj jo telo absorbira.

images_13.jpg

Pred posegom:

  • Poseg je možen na vseh predelih telesa, razen v okolici oči, saj bi lahko povzročil poškodbo pigmenta v očesni mrežnici.
  • Pred laserskim odstranjevanjem žilnih sprememb se je potrebno vsaj 1 mesec izogibati sončnim žarkom. Ob izpostavljenosti je potrebna visoka zaščita pred sončnimi žarki (SPF +50).

Med posegom:

  • Terapevt na kožo nanese gel. Namen tega je izboljšati prodiranje energije skozi kožo in sočasno hlajenje kože. Na ta način se tudi zmanjša občutek skelenja/zbadanja.
  • Sam poseg se izvaja tako, da se celoten predel, ki ga obravnavamo, košček za koščkom presvetli s sondo.
  • Poseg je minimalno boleč (občuti se kot zbadanje in toplota) ter ne zahteva ne splošne ne lokalne anestezije.

Po posegu:

  • Reakcija po posegu je odvisna od individualne občutljivosti kože. Običajno se na mestu delovanja laserja pojavita rdečina in/ali blaga oteklina, ki pa sta prehodnega značaja, trajata nekaj ur. Če je potrebno na zdravljeno mesto večkrat dnevno oziroma po potrebi polagate obkladke z ledom. Brez težav lahko po posegu opravljate vse fizične aktivnosti. Izjemoma lahko rdečina in oteklina trajata nekaj dni, pojavi se lahko mehurček in nežna krasta, ki pa se v nekaj dneh odlušči.
  • Po posegu lahko na obraz nanesete puder, odstranjevanje ličil pa naj bo nežno in z blagimi sredstvi. Izogibajte se agresivnim kozmetičnim postopkom. Kožo pomirijo tudi neagresivne kreme, na primer Bepanthen; Cicaplast ali Panthol.
  • Izjemoma se po posegu lahko pojavijo svetlejše ali temnejše lise (hipo ali hiperpigmentacije), ki praviloma v nekaj mesecih izginejo. Ta zelo redek stranski učinek se večinoma zgodi pri temneje pigmentiranih osebah, še zlasti, če ne upoštevajo navodil v zvezi s prepovedjo sončenja po posegu
  • Nekaj tednov (2 do3) po posegu odsvetujemo tudi kopanje v topli vodi in termalnih vodah, savno ter ekstremno fizično naprezanje

Intervali med dvema posegoma:

Uspešnost laserskega zdravljenja je odvisna od števila, velikosti in globine razširjenih žilic. Potrebuje se približno od 3 do 8 tretmajev. Tretma se izvaja vsak drugi dan.

images_15.jpg

Kakšni so lahko stranski učinki pri laserske zdravljenju kapilar?

Če se pojavi po tretmaju rdečica na normalni koži, bo izginila v 1-2 urah. Rdečica okoli kapilar bo izginila v 4 urah. Vodni mehurček bo izginil v 3-5 dneh. Obarvanost/pigment bo izginil v 1-2 mesecih.Če pride do obarvanja, uporabite vitamin A, izginilo bo v 3-6 mesecih. Bolečin, rdečica sta pogostejša stranska učinka, ki ponavadi izgineta nekaj ur po tretmaju.