Lasersko odstranjevanje dlačic | Beladonna
January 11, 2017

Lasersko odstranjevanje dlačic

Postopek tretmaja trajnega odstranjevanja dlak z IPL+RF laserjem je povsem neboleč, v celoti varen in kar je daleč najpomembnejše zaradi česa se sploh odločimo za tovrstni postopek je postopek, ki prinaša trajne rezultate.

Ena od glavnih prednosti IPL+FR posega je da ne poškoduje povrhnjice. Celice melanina absorbirajo specifično valovno dolžino, kar privede do gretja lasnega mešička ga selektivno uniči pri tem pa ne poškoduje tkiva. Sam tretma pozitivno vpliva na samo kožno tkivo, saj vzpodbuja kolagen, ki je glavno tkivno vezivo v koži. Koža je po tretmajih mehkejša, bolj gladka in ima lepši ten.

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?

IPL+RF tehnologija zagotavlja hitro, učinkovito, neboleče in progresivno odstranjevanje dlak. RF (radio frekvenca) poveča uspešnost tretmanov še za dodatnih 30% od klasične IPL tehnologije.Sprožena svetlobna energija se absorbira v melanin. Ker je melanina največ v celicah matriksa in folikla dlake, se tu sprosti največ energije. Ta jih uniči (fototermoliza) ne da bi poškodovala okoliška tkiva. V papili se nahajajo tudi krvne žile, ki prehranjujejo dlako. Zaradi širokega spektra valovnih dolžin s katerimi delujemo na kožo in delne absorbcije energije v hemoglobinu, pride do zamašitve žil, ki prehranjujejo papilo. Posledica je zmanjšana oskrba folikla s krvjo, kar se kaže v zmanjšani ponovni rasti dlake.

Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Najboljši rezultati se dosežejo pri velikem barvnem kontrastu med kožo in dlako. To pomeni, da smo lahko učinkovitejši pri temnih, debelejših dlakah na svetli polti in manj učinkoviti pri svetlih. Sivih dlak ne odstranjujemo ker ni vidnega učinka.

Temna koža ne le zniža učinkovitost posega, temveč tudi poveča možnost nastanka opeklin. Zato je pomembno, da se izognemo sončenju vsaj dva meseca pred posegom. Prav tako se v tem obdobju ne sme jemati sredstev za porjavitev kože.

Pred posegom:

 • Potrebno se je izogniti voskanju, puljenju dlak s pinceto ali kemični depilaciji vsaj 1 mesec pred posegom. V tem času lahko dlake odstranjujemo le z britjem z britvico.
 • En ali dva dni pred posegom si dlake odstranite z britvico. Idealno je, da so dlake med posegom dolge do 1 mm.

Med posegom:

 • Terapevt na kožo nanese gel. Namen tega je izboljšati prodiranje energije skozi kožo in sočasno hlajenje kože. Na ta način se tudi zmanjša občutek skelenja/zbadanja.
 • Sam poseg se izvaja tako, da se celoten predel, ki ga obravnavamo, košček za koščkom presvetli s sondo.
 • Poseg je minimalno boleč (občuti se kot zbadanje in toplota) ter ne zahteva ne splošne ne lokalne anestezije.

Po posegu:

 • K opravljanju dnevnih dejavnostih se lahko vrnete takoj.
 • Na koži, ki je bila obravnavana, se včasih čuti rahlo ščemenje ali pa je vidna rahla rdečica. Oboje izzveni v 24 – 48 urah. Kadar pa se to pojavi, je potrebno kožo hladiti. To naredimo s pomočjo hladnih obkladkov ali hladilnega gela.
 • Izogibati (vsaj 10 dni po posegu) se je potrebno sončenju (tudi v solarijih), savni, jemanju preparatov za porjavitev kože, umivanju kože s prevročo vodo in grobemu drgnjenju z brisačo.
 • Priporočljivo pa je, da se obravnavani del kože 2-3 dni maže z ustrezno nevtralno hidratantno kremo ali hladilnim gelom.

Intervali med dvema posegoma odstranjevanja dlačic: 

prve štiri tretmaje prihajajo stranke na tretma enkrat mesečno, zatem pa enkrat na dva meseca. Zadnji tretma mnogokrat obiščejo po treh mesecih, da odstranimo še tisto malenkost dlačic, kar jih je ostalo. Med vsemi intervali je zaželeno, da se dlačice brijejo, nekje po drugem ali tretjem tretmaju pa bodo že ob najmanjšem dotiku odpadale tudi same od sebe.

Jesen je najprimernejši čas zato, ker sonce ni več tako močno in nismo več intenzivno porjaveli. Na porjaveli koži namreč ne smemo delati z najmočnejšim programom, saj se porjavela koža že šteje za poškodovano in je tako preveč občutljiva, da bi lahko na njej izvajali kakršne koli posege. Če se pozimi odpravimo na dopust v toplejše kraje, smo primorani za mesec ali dva prekiniti tretmaje ter z njimi nadaljevati, ko se porjavelost popolnoma izniči, vendar pa to na končni rezultati bistveno ne vpliva. Pozna jesen je torej zares najprimernejši čas za pričetek tretmajev laserskega odstranjevanja dlačic.
Število obiskov se razlikuje glede na predel telesa oziroma velikost tretiranega predela (noge, roke, pazduhi, bikini predel, hrbet, brčice..)?
Ker je možno dlačni folikel uničiti le v anageni fazi, je potrebno postopek ponavljati. Dlaka namreč raste v treh različnih fazah, zato jo je potrebno največkrat uloviti v anageni fazi. Dlake začnejo spontano odpadati 10-20 dni po posegu. Čez 4-6 tednov (odvisno od predela kože, ki se obdeluje) bodo druge dlačice v anageni fazi. Te bomo uničili z naslednjim posegom.

Koliko obiskov je potrebnih za popolno odstranitev dlačic?

Laser je trenutno med novejšimi aparati z dodano Rf frekvenco, kar omogoča še za 30% hitrejše in bolj učinkovitejše razultate.
Za odstranitev dlak je približno potrebno ponoviti poseg na določenem področju 4-6 krat v pravilnih časovnih presledkih. V temu času se odstrani 70% do 80 % nezaželenih dlačic. Za odstranitev več kot 90 % pa je potrebno 8 obiskov, včasih tudi več.
Odvisno je tudi od predela tretiranja dlačic, debeline dlačice, njene dolžine, hormonskih sprememb ali morebitnih ostalih faktorjev.

V katerih primerih lasersko depilacijo odsvetujete?

 • v primeru povišane temperature
 • v primeru oslabljenega imunskega sistema
 • na predelih brazgotin od poškodb
 • nosečnost
 • v primeru obolenj kožnega raka
 • v primeru neupoštevanja varnostnih metod po tretmaju kot so: sončenje, savnanje, izpostavljanje visokim temperaturam…
 • v primeru izvajanja hormonskih terapij
 • v primeru podvrženosti krvavenju (epilepsijo ali diabetisom).
 • v primeru poškodovane kože ali dela kože zaradi ionizeranega sevanja
 • v primeru zelo zagorele polti od sončenja
 • v primeru zaužitja aspirina ali drugih zdravil pred terapijo

 

images_4.jpg